mangi

گیج و منگ شدن یکی از علائمی است که باعث می‌شود شما احساس کنید به درستی و وضوح، قادر به فکر کردن نیستید. در این حالت شما احساس گیجی می‌کنید و تمرکز کردن یا تصمیم گرفتن برایتان خیلی سخت می‌شود. به گیج و منگ شدن به طور کلی سردرگمی هم گفته می‌شود. همچنین به حالت‌های شدید گیج و منگ شدن در اصطلاح هذیان‌گویی گفته می‌شود. گیج و منگ شدن شدید در حدی که به عنوان یک اختلال پاتولوژیکی شناخته شود، معمولاً به از دست رفتن حس موقعیت‌آگاهی (توانایی یک فرد در درک صحیح جایگاه زمانی، مکانی و هویتی خود در دنیای اطراف) و نیز در اغلب موارد به از دست رفتن حافظه (توانایی به خاطر آوردن وقایع گذشته و یا به خاطر سپردن موضوعات جدید) منجر خواهد شد.

در صورتی که شما یا هر یک از نزدیکانتان یا فردی که شما وظیفه مراقبت از او را بر عهده دارید، به مدتی طولانی احساس گیج و منگی می‌کند، علت آن می‌تواند به خاطر عارضه دمانس باشد. دمانس یا زوال عقل یک بیماری ناشی از کاهش عملکرد مغز است که منجر به از دست رفتن توانایی بیمار در انجام امور روزانه خواهد شد. همچنین این بیماری بر قضاوت‌ها و رفتارهای فرد نیز تأثیر منفی می‌گذارد.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#87bdec”]

بیماری‌ها و عوارض خطرناک بسیار زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث گیج و منگ شدن یک فرد شوند و به همین دلیل، مشاهده علائم گیجی و منگی اغلب نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارد. بنابراین در صورتی که به طور ناگهانی نشانه‌های گیج و منگ شدن را در یکی از نزدیکان خود مشاهده کردید، بدون معطلی با پزشک تماس بگیرید. مشاهده علائم گیج و منگ شدن در اطرافیان و عزیزان شما می‌تواند برایتان تجربه بسیار ترسناکی باشد. تا قبل از آنکه پزشک بیمار شما را معاینه و علت گیج و منگ شدن او را مشخص کند، مهم‌ترین کاری که می‌توانید برای او انجام دهید آن است که در کنارش بمانید و نحوه رفتارها و عملکرد او را به دقت زیر نظر داشته باشید. چرا که توصیف شما از رفتارهای بیمار، یکی از مهم‌ترین راهکارهای تشخیص علت گیج و منگ شدن او و تعیین شیوه مناسب درمان او خواهد بود.

برای اطلاع از روش‌های درمان و کنترل مشکل منگی و گیج شدن و یا رزرو نوبت جهت انجام معاینات لازم و تشخیص می‌توانید با ما از طریق شماره‌ 02188415320  تماس حاصل فرمایید.[/alert]

علل گیج و منگ شدن چیست؟


عوامل متعددی از بیماری‌های خطرناک گرفته تا کمبود ویتامین‌های مختلف، وجود دارند که می‌توانند باعث گیج و منگ شدن یک فرد شوند. مسمومیت با الکل نیز یکی از علل شایع منگی و گیج شدن می‌باشد. سایر علل این عارضه عبارتند از:

تکان مغز

تکان مغز یک نوع ضربه مغزی است که در اثر تصادم و وارد شدن ضربه به سر اتفاق می‌افتد. تکان مغز می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی در سطح هوشیاری و نیز قدرت استدلال، هماهنگی جسمی و تکلم فرد شود. شما ممکن است یک تکان مغزی را تجربه کنید و آن را پشت سر بگذارید، اما این احتمال وجود دارد که یک تکان مغز برای شما اتفاق بیفتد و خودتان متوجه آن نشوید. حتی ممکن است تا چند روز بعد از مصدومیت و تکان مغز، هنوز علائم گیجی و منگی شما شروع نشده باشد.

کمبود مایعات و بی‌آبی بدن

بدن شما هر روز حجم زیادی از آب و مایعات را از طریق تعریق، ادرار و سایر عملکردهای طبیعی بدنی از دست می‌دهد. اگر این مایعات به مقدار کافی جایگزین نشود، بدن شما نهایتاً دچار بی‌آبی خواهد شد. بی‌آب شدن بدن بر مقدار الکترولیت‌هایی (مواد معدنی) که در بدن شما وجود دارد تأثیر منفی می‌گذارد و باعث بروز مشکلاتی در عملکردهای طبیعی بدن می‌شود.

داروها

بعضی از داروها می‌تواند موجب گیج و منگ شدن بیمار شود. عدم مصرف بعضی از داروها بر طبق دستور پزشک و نیز قطع مصرف بعضی از داروها یا پایان دوره مصرف آن می‌تواند باعث بروز علائم گیجی در بیمار شود. گیج و منگ شدن به عنوان شایع‌ترین نشانه بروز عوارض جانبی مربوط به درمان سرطان شناخته می‌شود. در جریان شیمی درمانی که از داروهای شیمیایی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود، غالباً به بعضی از سلول‌های سالم بدن نیز آسیب وارد می‌شود. شیمی درمانی می‌تواند به اعصاب شما نیز صدمه بزند و موجب تأثیر بر فعالیت مغز و بروز علائم گیجی و منگی شود.

سایر علل احتمالی برای گیج و منگ شدن

علاوه بر عوامل فوق، گیج و منگ شدن می‌تواند به علت چندین عامل دیگر نیز اتفاق بیفتد که شایع‌ترین آنها عبارت است از:

  • تب
  • سکته مغزی یا حمله مغزی گذرا (TIA)
  • عفونت
  • افت میزان قند خون
  • کم‌خوابی
  • کمبود اکسیژن
  • افت سریع دمای بدن
  • افسردگی

نشانه‌های گیح و منگ شدن چیست؟


mangi1

آگاهی از علائم گیجی و منگی و توجه فوری به این علائم در همان اولین لحظاتی که بروز می‌کند، به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید خودتان یا عزیزانتان که به این عارضه دچار شده‌اند را بموقع درمان نمایید. برخی از شایع‌ترین نشانه‌های گیج و منگ شدن عبارتند از:

  • لکنت زبان و وقفه‌های طولانی در هنگام ادای کلمات
  • گفتار غیرطبیعی یا نامنسجم
  • عدم آگاهی از مکان یا زمان
  • فراموش کردن کاری که فرد در حال انجام دادن آن است.
  • تغییرات ناگهانی در حالات و احساسات فرد مانند هیجان و آشفتگی ناگهانی

اگر شما نشانه‌های گیج و مکن شدن را در خودتان مشاهده کردید، بهترین کار آن است که از یکی از دوستان یا اطرافیان خودتان کمک بگیرید. در صورتی که گیج شده باشید ممکن است برای انجام کارهایی که قبلاً خودتان به راحتی انجام می‌دادید، نیاز به کمک داشته باشید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟


اگر نشانه‌های گیج و منگ شدن در شما یا یکی از اطرافیان شما شروع به بروز کرد، فوراً با پزشک تماس بگیرید. گیج و منگ شدن می‌تواند به علل مختلفی از قبیل مصدومیت، عفونت، مصرف مواد مخدر و داروها اتفاق بیفتد. تشخیص بیماری یا عامل زمینه‌ای که باعث گیج و منگ شدن یک فرد شده است، اهمیت زیادی در درمان موفق آن دارد.

پزشک از شما یا فردی از نزدیکان شما سؤالاتی می‌پرسد تا مشخص کند که گیجی از چه زمانی شروع شده است و آخرین بار در چه زمانی قادر به رفتار و تفکر به شکل عادی بوده‌اید. توانایی شما در توصیف خصوصیات و مدت زمان گیجی، به پزشک کمک می‌کند تا علت این مشکل را به درستی تشخیص دهد.

افرادی که دچار گیجی و منگی می‌شوند ممکن است گاهی اوقات رفتارهای پرخاشگرانه یا غیرمنتظره‌ای از خود نشان دهند. شخصی که گیج و منگ شده است باید به دقت زیر نظر قرار داشته باشد و از آسیب زدن احتمالی او به خودش یا دیگران جلوگیری شود. اگر گیجی به حالت خیلی شدید باشد یا به نقطه‌ای برسد که باعث هذیان‌گویی شود، احتمالاً پزشک دستور بستری شدن بیمار در بیمارستان را صادر خواهد کرد.

اگر گیج و منگ شدن بعد از یک تصادم یا ضربه به سر اتفاق افتاده باشد، می‌تواند نشانه‌ای از تکان مغز باشد و باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید یا بدون معطلی به یک مرکز اورژانس مراجعه کنید. در صورتی که گیج و منگ شدن همراه با هر یک از علائم زیر باشد، باید بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:

  • سرگیجه
  • تپش سریع قلب
  • رنگ‌پریدگی پوست
  • تب
  • سردرد
  • لرز
  • تنفس نامنظم

معاینه


پزشک یک معاینه فیزیکی بر روی بیمار انجام می‌دهد و سؤالاتی در مورد علائم گیجی و منگی می‌پرسد. هدف پزشک از پرسیدن این سؤالات آن است که بفهمد آیا بیمار تاریخ، زمان و مکانی که در آن قرار دارد را به درستی می‌شناسد یا خیر. علاوه بر آن پزشک سؤالاتی در مورد بیماری‌هایی که فرد اخیراً به آن مبتلا بوده و یا در حال حاضر به آن مبتلا است و چند سؤال دیگر نیز می‌پرسد.

آزمایش‌های تشخیصی که ممکن است توسط پزشک برای بیمار تجویز شود شامل موارد زیر است:

  • آزمایش خون
  • سی‌تی اسکن مغز
  • نوار مغز (EEG) 
  • تست وضعیت روانی
  • تست‌های اعصاب و روان
  • آزمایش ادرار

برای درمان گیج و منگ شدن چه اقداماتی می‌توان انجام داد؟


روش درمان منگی و گیج شدن، به علت به وجود آورنده آن بستگی دارد. برای مثال اگر گیجی به خاطر یک عفونت باشد، با درمان این عفونت احتمالاً علائم منگی نیز رفع خواهد شد.

  • برای موارد کوتاه مدت و خفیف منگی که در اثر کمبودهای تغذیه‌ای، بی‌آبی یا کم خوابی اتفاق می‌افتد، می‌توانید از درمان‌های خانگی برای برطرف کردن مشکل استفاده کنید.
  • اگر گیج و منگ شدن شما به علت افت میزان قند خون باشد، نوشیدن یک نوشابه قنددار یا خوردن یک آب‌نبات کوچک می‌تواند علائم منگی شما را برطرف نماید. همچنین اگر گیج و منگ شدن به علت کمبود مایعات و بی‌آبی بدن باشد، نوشیدن آب یا نوشابه‌های حاوی مواد معدنی به رفع علائم آن کمک می‌کند.
  • اما منگی‌های ناشی از ضربه به سر، نیاز به مراقبت‌های فوری پزشکی دارد. اگر گیج و منگ شدن شما به خاطر تکان مغز باشد، پزشک مراحل درمان شما را پی می‌گیرد و بهترین زمان برای پایان درمان را نیز تعیین خواهد کرد. پزشک همچنین توصیه‌ها و دستورات لازم برای تغییر سبک زندگی جهت درمان تکان مغز را به شما ارائه خواهد کرد. خوردن غذاهای سبک و خودداری از مصرف الکل برای یک مدت معین، از مهم‌ترین دستورات پزشک در این مورد خواهد بود. ممکن است شما نیازی به بستری شدن نداشته باشید، اما حداقل تا 12 ساعت بعد از وقوع تصادم منجر به تکان مغز، اگر فکر می‌کنید که ممکن است خوابتان ببرد، باید هر چند ساعت یک بار یک نفر وضعیت شما را چک کند.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست